The wikispot.org service will be shut down on April 1st. Please see this page for more information.

Hva gjør man hvis man tror man har cøliaki

InfoInfo
Search:    
Spørsmål Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg har Cøliaki?

Hvis du mistenker cøliaki bør du få en time hos fastlegen din, og be om å bli testet for cøliaki. Legen vil spørre deg litt om symptomene, og si om h*n tror du har sykdommen.
Så vil det bli tatt to blodprøver av deg, og du venter en uke eller to på ny time hos legen for å prate om resultatet. Hvis testen slår ut negativt, så KAN du likevel ha sykdommen!
Er den positiv, vil legen sende resultatet videre til sykehus, som sender deg informasjon om sykdommen samt om en undersøkelse du nå må ta for å være sikker på at du har sykdommen.

Denne undersøkelsen, en gastroskopisk undersøkelse(dvs en undersøkelse av fordøyelsessystemet), går ut på at du får en slange ned i magen, gjennom munnen og ned i tarmen... "Uffameg, aldri om jeg skal igjennom det!" er det mange som vil si. Selv har jeg en ekstrem spyfobi, og gruet meg noe forferdelig til denne testen. Men testen kan foregå på to måter:
Enten sier du nei til bedøvelsespsray, og KREVER å bli dopa ned, og du vil bli dopa ned så du er helt borte, og våkner på en seng på et stille rom noen få minutter senere, alt er over og du kan dra hjem (eller sove litt til, for du kommer til å være veldig trøtt og sløv).
Eller, så sier du ja til bedøvelsessprayen, prøver å gjøre undersøkelsen mens du er ved bevisshet, og det vil være noe av det værste du noengang har vært igjennom.
Jeg prøvde først på sistnevnte, og det gjør jeg ALDRI igjen om jeg så får en million eller to for det! Med spyfobi og angst fikk jeg helt panikk, knakk sammen fullstendig, og jeg måtte få ny time med skikkelig dop for at de skulle få det til (jeg dro ut slangen av ren refleks med en gang den nådde svelget).
Bedøvelsessprayen i segselv fikk meg også til å brekke meg bare jeg prøvde å svelge, jeg hadde ingen kontroll på brekningene... Jeg har fortsatt problemer med å tenke på hvor ille det var.

Når dette lille helvetet så er over, vil du få en ny time på sykehuset for å prate med en overlege om resultatet på prøven.
Han vil sende en søknad til NAV for deg, med beviset på at du har cøliaki, og dermed rett på stønad, for å kjøpe den dyre, spesiallagde glutenfrie maten. I 2002 var stønaden på litt over 1'600kr/mnd, i 2011 er den på litt over 1'800kr/mnd.
Så vil du få prate med en ernæringsfysiolog for å prate om kosthold, tips til hvordan du kan legge om dietten, hva du tåler og ikke tåler osv.
Overlegen vil også spørre deg om hvilke symptomer du hadde, hvilken grad symptomene var, om du har laktoseintoleranse, om du har hatt mange beinbrudd, om du blir ofte syk, etc.
Så får du ny time til en standard rutine test for noe xylose sukkerstoff, som du skal drikke 0,5L av, vente på sykehuset i 4 eller 5 timer før du skal tisse det ut, og så blir det sjekket for uopptatt sukker.
Har du laktoseintoleranse så får du time for testing av det også. Da skal du drikke 50gram laktose til 0,5L vann. Det vil si like mye laktose som det er i 1 L melk. Stakkars dem som har laktoseintoleranse sier jeg, jeg merket heldigvis ingenting. Hvordan de tester utslaget av laktosetesten varierer fra sykehus til sykehus. Hva som skjer om testen er positiv, aner jeg ikke.
Den siste undersøkelsen du skal igjennom, er en undersøkelse av beintettheten i hele kroppen din. Da får du en ny time igjen, som du må møte opp til uten noe metall i klærne(evt må du ta av metallholdige klær før undersøkelsen). Du skal så legge deg på et bord, under en slags scanner. Der skal du ligge så stille som bare mulig i ca 20 minutter, mens scanneren gjør en grundig sjekk av hele skjelettet ditt, fra topp til tå. Så får du en ny time hos overlegen senere, for å høre resultatene. Hvis du har svakt skjelett så blir du bedt om å ta kalktilskudd i lang tid fremover, kanskje også andre ting hvis det er veldig ille.
Når du så har vært til alle testene, er det bare å fortsette livet der du slapp... Bare helt uten hvete, rug, bygg og havre.

Relaterte temaer:

This is a Wiki Spot wiki. Wiki Spot is a 501(c)3 non-profit organization that helps communities collaborate via wikis.